Novinky

Vědafest s Karlovkou

Přijďte s Karlovkou objevovat hravý a fascinující svět vědy 19. 6. na VědaFest.

To nejzajímavější z oblasti přírodních, technických, humanitních i společenských oborů už na vás čeká!

Chcete si vyzkoušet, jaké je to být vědcem? Můžete! Univerzita Karlova si pro návštěvníky připravila bohatý vědecký program v humanitních i přírodovědných oblastech. Vyzvedněte si na stánku UK speciální vysokoškolský index a sbírejte razítka za plnění úkolů u našich fakult. Za vyplněnou hrací kartou získáte malý dárek. Navíc si můžete vyzkoušet UK strom poznání, díky kterému zjistíte, jaká oblast bádání se pro vás, budoucí vědátory, nejlépe hodí. Těšíme se na vás!

Sborovna

Univerzita Karlova myslí i na pedagogický doprovod. Ve Sborovně se dozvíte, jaké vzdělávací aktivity pro učitele a jejich žáky UK nabízí. Najdete zde informace o našich studijních programech, ale také místo pro odpočinek a načerpání energie.

Kdy: 19. června 2024, 8.30-19.00

Kde: Vítězné náměstí, Praha 6

Program - vyzvědněte si "index" a projděte stanoviště Karlovky. Čeká na vás odměna!


  • Poznejte evropskou univerzitní alianci 4EU+

    Co víte o významných evropských univerzitách? A víte, kde je najdete? Aliance 4EU+ představí, jak Univerzita Karlova společně se sedmi prestižními univerzitami napříč Evropou buduje strategické partnerství a jaké možnosti a výhody tato evropská univerzitní aliance nabízí studentům, akademikům i širší veřejnosti. Máme pro vás připravené interaktivní hry, díky kterým blíže poznáte naše partnerské univerzity, jejich přednosti v oblasti vědy a výzkumu, ale i města a země, ve kterých se nachází!

  • Katolická teologická fakulta UK - Tajemství starých rukopisů

    Ve středověku byly důležitým centrem vědy a vzdělání klášterní knihovny, které veškeré tehdejší vědění uchovávaly v rukopisných knihách. Vyluštit obsah těchto textů psaných ručně, a navíc středověkým písmem dovede ale jen málokdo! Zasvětíme vás do základů paleografie a budete moci nahlédnout do tajemství ukrytých ve starých rukopisech.

  • Evangelická teologická fakulta UK - Vše souvisí se vším!

    Jaký význam může mít teologie a sociální práce pro člověka 21. století? Tušíte, jaký význam nese Vaše jméno? A co všechno víte o zemi, ve které žijete? Přijďte si vyzkoušet své vědomosti a načerpat nové znalosti!

  • Husitská teologická fakulta UK

  • 1. lékařská fakulta UK - Fyziologie člověka od kolébky ke hrobu i jak správně pečovat o zuby

    Víte, jak se vyvíjí fyziologie člověka? Budete mít možnost vyšetřit sebe i své blízké fyzikálně i pomocí přístrojů. Dozvíte se, proč dýcháme kyslík nebo jaká specifika přináší stáří z hlediska vnitřního prostředí. Ukážeme Vám i přístroj k automatizované srdeční masáži. Kromě zaměření na vnitřní prostředí člověka se můžete těšit i na studenty zubního lékařství, kteří Vám ukážou a vysvětlí, jak pečovat o své zuby a z jakého důvodu je to důležité. Budete mít možnost si vyzkoušet i techniku správného čištění.

  • 3. lékařská fakulta UK - Na chvilku medikem

    Lidské tělo je velmi složitá „továrna“. Přijďte si vyzkoušet, jaké to je, se o něm učit, učit se o jeho problémech a jak tyto problémy řešit. Připravili jsme pro vás program, kde si vyzkoušíte základy první pomoci, uvidíte, jak zašít tržnou ránu pomocí chirurgických stehů a v neposlední řadě naši studenti ukážou jak na samovyšetřování varlat a prsu.

  • Lékařská fakulta v Plzni UK - Za oponou medicíny

    Připravili jsme si pro vás trenažéry ze světa medicíny! Zkuste si na vlastní pěst práci zubaře, vyzkoušejte své dovednosti na modelech! Nejmladší ročníky u nás mohou překonat strach z lékařských zákroků v zábavné Nemocnici pro medvídky. Ti o něco starší se mohou vzdělat v Sexuální výchově pro všechny a promluvit si s mediky na toto téma beze všech tabu.

  • Lékařská fakulta v Hradci Králové UK - Minikurz lékaře

    Je medicína pro tebe ta pravá? Vyzkoušej si náš minikurz lékaře a zjistíš, jestli se na povolání lékaře hodíš. Ukážeme ti, jaké různé činnosti práce lékaře obnáší. V praktickém minikurzu si vyzkoušíš mikroskopování, první pomoc včetně použití defibrilátoru, poslech lidského těla fonendoskopem, test lidských reflexů a interaktivní „poznávačku“ umístění orgánů v těle. Navíc si budeš moct na speciální výstavce přečíst zajímavosti o omylech v počátcích medicíny, protože i chybami se člověk učí!

  • Farmaceutická fakulta v Hradci Králové UK - Od správné diagnostiky k účinné léčbě

    Víte, co všechno zajistí účinnou léčbu například angíny? Ta totiž nespočívá jen v předepsání receptu a jeho vyzvednutí v lékárně, ale v mnoha dalších krocích. Těmi jsou správná identifikace bakteriálního kmene, testování jeho citlivosti vůči antibiotikům s ohledem na akutní stav antibiotické rezistence, volba vhodné účinné látky a lékové formy nebo také edukace o možných interakcích se stravou a dalšími přípravky. Dozvíte se o různých původcích infekčních onemocnění a způsobech jejich diagnostiky. Seznámíte se s léčivými rostlinami, jejich interakcemi i kontraindikacemi a rozdíly mezi běžnými lékovými formami. Naplníte si „tobolky“ a uvidíte, co může ovlivnit jejich stabilitu, a tedy jejich účinnost!

  • Filozofická fakulta UK - Archeologie mluví potichu, fonetika nahlas

    Uvidíte, co obnáší archeologický výzkum, co nám o minulosti vypráví krajina, stanete se stavitelem středověkého hradu nebo měšťanského domu a vyzkoušíte si módu a oděvní techniky pradávných společností. Zkuste poznat pachatele po hlase jako v detektivce nebo zkuste správně vyslovit exotické samohlásky obvyklých i méně obvyklých jazyků a vyzkoušejte foneticko-lingvistické hříčky na „vlastní ústa“!

  • Přírodovědecká fakulta UK - Staň se přírodovědcem!

    Rozeznáš od sebe hraboše a myš? Dokážeš určit, kteří živočichové obývají strom? Umíš vážit s přesností na miligramy? Neomylně poznáš všechny horniny a minerály? Objevíš chyby v mapách? Objev s námi zákoutí přírody, které bylo očím doteď skryto! Vyzkoušej svoje své vědomosti a dovednosti a staň se přírodovědcem!

  • Matematicko-fyzikální fakulta UK - Fyzikální nesmysly aneb (ne)nechte se napálit!

    Kolem nás je mnoho „fake news“, a to i těch fyzikálních. Budeme se věnovat mimo jiné podvodným experimentům zveřejněným na internetu, které autoři vydávají za perpetuum mobile, nebo jiný zázračný objev budoucnosti. Společně tyto nesmysly odhalíme a vysvětlíme skutečné principy jejich fungování. Nebaví vás teoretické fyzikální poučky, a přitom chcete vědět, k čemu je fyzika dobrá? Přijďte se podívat na program plný experimentů. Ukážeme zajímavé optické jevy nebo hrátky s dusíkem o teplotě –196 °C a hlavolamy, které vypadají sice jednoduše, ale dovedou pěkně potrápit…hlavolamy rozvíjí logické myšlení, představivost, paměť a zručnost. Přijďte si rozhýbat mozkové buňky!

  • Pedagogická fakulta UK - Jak souvisí žonglování, oblékání a matematika?

    Naučíte se žonglovat nejen s koulemi, ale i s jinými objekty, budete „oblékat“ 3D objekty a zasvětíme vás do umění jak „číst“ důležité a zajímavé informace z tabulek, grafů a jiných diagramů.

  • Fakulta sociálních věd UK - Můžou grafy lhát?

    Data jsou všude kolem nás a šeptají důležité informace. Jak je ale můžeme pochopit, když mluví tak potichu? Tady přicházejí na řadu grafy! Jsou jako tlumočníci, kteří dokážou proměnit šepot dat v barevné obrázky. Přijďte si ověřit, jestli grafy umíte správně číst, nebo tě dokážou přelstít!