Událost

JUK: přírodovědné zaměření II

Matematicko-fyzikální fakulta

Uvažuješ o studiu na Univerzita Karlova a chceš vědět, jak to u nás chodí? Přijď si vyzkoušet vysokoškolský život „nanečisto“!

Účast na Juniorské univerzitě je zdarma! JUKni do vysokoškolských lavic i Ty!

Program se v letošním akademickém roce opět uskuteční hybridní formou, tj. pro omezený počet účastníků prezenčně v Modré posluchárně, Celetná 20, Praha 1 a neomezeně pro veřejnost ve formě on-line přednášek. Přednášky přírodovědného zaměření se konají vždy v pondělí v čase od 17.00 do 18.30 hod.


20. listopadu – Matematicko-fyzikální fakulta: Extrémy počasí jak je neznáme, aneb kam nás posouvá změna klimatu?

Dopady prohlubující se změny klimatu pociťují lidé doslova na celém světě. Ale zatímco dříve jsme o nich slýchali hlavně ze vzdálenějších zemí, v současnosti se nás dotýkají naplno – ať už jde o nesnesitelná vedra, extrémně silné bouře s kroupami obřích rozměrů a nebo lesní požáry, které letos zásadně ovlivnily dovolenou mnoha Čechů, například v Řecku.

Některé extrémy jsou ale před zraky široké veřejnosti skryty nebo se naplno projeví v blízké budoucnosti. Do jakých neprobádaných končin nás posune změna klimatu?

Přednášející: Doc. Mgr. Michal Žák, Ph.D.  se narodil v roce 1978 v Třebíči a vystudoval meteorologii a klimatologii na MFF UK, v roce 2022 se zde stal docentem v oboru meteorologie. Nyní působí na Katedře fyziky atmosféry, kde se věnuje především problematice změny klimatu, specifik podnebí měst nebo synoptické meteorologii a předpovědi počasí. Znát ho můžete rovněž z obrazovek České televize nejen z relací o počasí.

Začátek akce 20. listopadu 2023 v 17:00
Konec akce 20. listopadu 2023 v 18:30
Organizátor Matematicko-fyzikální fakulta
Místo konání akce Modrá posluchárna, Celetná 20, Praha 1