JUK: Správná výživa a její vliv na prevenci vzniku onemocnění
14. října 2024
Přednáška o významu správné výživy pro funkce organismu a předcházení vzniku onemocnění z pohledu preventivní medicíny a obezitologie.
Přednášející:
Prof. MUDr. Dana Müllerová, Ph.D. vystudovala Lékařskou fakultu UK v Plzni, obor Všeobecné lékařství. V letech 1992–98 absolvovala doktorské studium na téma: Rizikový zdravotně nutriční profil u mladých lidí. V roce 2010 byla jmenována docentkou a v roce 2019 profesorkou v oboru vnitřní nemoci.
Souběžně se svým působením na LFP pracuje jako lékařka v obezitologické ambulanci I. interní kliniky FN Plzeň. V letech 2013–16 byla vedoucí Ústavu sociálního lékařství LFP.
V pedagogické činnosti se věnuje pregraduální a postgraduální výuce na LFP UK, přednáší v rámci předatestačních kurzů specializačního vzdělávání v oborech Hygiena a epidemiologie a Vnitřní nemoci. Je školitelkou studentů doktorského studia, z nichž řada již svůj postgraduální doktorský titul obhájila.
Ve své výzkumné činnosti se prof. Müllerová věnuje prevenci a léčbě obezity a ochraně a podpoře veřejného zdraví. Je nebo byla členem organizačních i vědeckých výborů evropských (ECO), středoevropských (CECON) i národních kongresů o obezitě. Je autorkou či spoluautorkou řady monografií s tématy výživy, obezity. Je členkou Kolegia děkana LF UK v Plzni, proděkankou pro rozvoj a vnější vztahy fakulty a zároveň členkou Vědecké rady LF UK v Plzni.