Událost

Jarní JUK: O přátelství na život a na smrt / Opravdové přátelství

Fakulta humanitních studií

Promítání vědeckofantastického snímku Bod obnovy (2023), který se kromě jiného odehrává v prostorách Fakulty humanitních studií.

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení (Bioscop).

Navazující WORKSHOP o přátelství na život a na smrt (povede Dr. Ondřej Váša). Kdybyste měli možnost se obnovit po autonehodě, při níž byste zemřeli, šli byste do toho? A co kdyby vám nedejbože násilně zemřel někdo blízký a měli možnost jej vrátit zpět do života, udělali byste to? Skoro jako by nebylo o čem přemýšlet, že ano? Ale co když si dva lidé ublíží a řeknou si „pro mě jsi mrtvej,“ a už spolu nikdy nepromluví? Co kdyby bylo možné se prostě „resetovat“ do chvíle před osudovou smrtí přátelství, na vše zapomenout a vrátit ztracený vztah zpět do života? A co kdybychom zašli ještě dál a podobným způsobem mohli obejít každé trauma, každou zradu, každé selhání? Pořád byste do toho ještě šli? A mělo by vůbec v takovém světě, kde by bylo možné vše vrátit a máloco by mělo delšího trvání, cenu mít přátele? Leč k věci: na společném workshopu volně přejdeme od diskuse o filmu – v kontextu oborů, které se na naší škole vyučují – k živé diskusi o našich přátelstvích: o tom, proč je v srdci každého přátelství zakletá zrada, jak se s přátelstvím pojí smrt nebo proč je každý přítel nevědomým lhářem. Otázka totiž zní i takto: co když se opravdového přátelství, po kterém zdá se všichni toužíme, ve skutečnosti bojíme?

Lektor: Mgr. Ondřej Váša, Ph.D.

Začátek akce 10. června 2024 v 14:00
Konec akce 10. června 2024 v 17:00
Organizátor Fakulta humanitních studií
Místo konání akce budova FHS UK, Pátkova 2137/5, Praha 8