Událost

Prof. Reinhard Genzel v Praze

Matematicko-fyzikální fakulta

Reinhard Genzel je německý astrofyzik, spoluředitel Ústavu Maxe Plancka pro mimozemskou fyziku, profesor na Mnichovské univerzitě (Ludwig-Maxmilians- Universität München) a emeritní profesor na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Za objev supermasivní černé díry ve středu Mléčné dráhy mu spolu s Andreou Ghez a Rogerem Penrosem byla v roce 2020 udělena Nobelova cena za fyziku.

V dubnu bude hostem Učené společnosti České republiky a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Navštívit můžete dvě jeho přednášky a diskusi (vše v angličtině).


Supermassive Black Hole in the center of the Milky Way (diskuse)

  • Čtvrtek 20. 4. 10:00

  • Zelená posluchárna rektorátu Univerzity Karlovy Celetná 20, Praha 1

Diskuse o infračervené astronomii, o budování astronomických přístrojů, o hvězdách obíhajících kolem objektu Sgr A* a o obecné relativitě.


Bolzanova přednáška Učené společnosti A Forty Year Journey

Evidence of the supermassive black hole in the center of the Milky Way

  • Čtvrtek 20. 4. 14:00

  • Modrá posluchárna rektorátu Univerzity Karlovy Celetná 20, Praha 1 

O postupném odhalování projevů existence velmi hmotné černé díry ve středu naší galaxie v pozorování, která byla umožněna klíčovými průlomy v experimentální/pozorovací astronomii od adaptivní optiky přes citlivé detektory po optickou interferometrii.


Přednáška Galaxies and Massive Black Holes 

  • Pátek 21. 4. 9:00

  • Posluchárny T1 a T2 Matematicko-fyzikální fakulty UK V Holešovičkách 747/2, Praha 8

O pokroku našich znalostí o vývoji galaxií a o důkazech existence masivních černých děr v galaktických středech, které ukazují pozoruhodný příběh „společné evoluce“ galaxií a velmi hmotných černých děr.

Začátek akce 20. dubna 2023
Konec akce 21. dubna 2023
Organizátor Matematicko-fyzikální fakulta