Událost

Juniorská univerzita – humanitní zaměření III

Právnická fakulta

Uvažujete o studiu na Univerzita Karlova a chcete vědět, jak to u nás chodí? Přijďte si vyzkoušet vysokoškolský život „nanečisto“!

Program se v letošním akademickém roce opět uskuteční hybridní formou, tj. pro omezený počet účastníků prezenčně v Modré posluchárně, Celetná 20, Praha 1 a neomezeně pro veřejnost ve formě on-line přednášek. Přednášky humanitního zaměření se konají vždy ve středu v čase od 17.00 do 18.30 hod. Jedinou výjimkou je přednáška 23. listopadu, která se uskuteční v budově Katolické teologické fakulty.


30. listopadu – Právnická fakulta: Trestáme správně? Středa 17.00 – 18.30 hod.

Jak trestáme pachatele trestných činů a jak bychom mohli tresty ukládat lépe? Proč je ukládání trestů jedním z nejsložitějších úkolů soudce - a dělají to soudci dobře? S jakými problémy se potkává český soudce a jak by mu bylo možné pomoci? Proč máme přeplněné věznice, když zároveň posíláme do vězení méně lidí než Holanďané či Švédové? A trestáme spravedlivě znásilnění?

Přednášející: JUDr. Jakub Drápal, M.Phil., Ph.D. zkoumá ukládání trestů, vězeňství a trestní politiku na Univerzitě Karlově a Akademii věd ČR. Vystudoval práva (v Praze) a kriminologii (v Cambridge). Má rád kvantifikovatelná data a je jedním z tvůrců jaktrestame.cz. Kromě působení v akademické sféře pracoval jako asistent ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové.

Začátek akce 30. listopadu 2022 v 17:00
Konec akce 30. listopadu 2022 v 18:30
Organizátor Právnická fakulta