Událost

Juniorská univerzita – humanitní zaměření I

Pedagogická fakulta

Uvažujete o studiu na Univerzita Karlova a chcete vědět, jak to u nás chodí? Přijďte si vyzkoušet vysokoškolský život „nanečisto“!

Program se v letošním akademickém roce opět uskuteční hybridní formou, tj. pro omezený počet účastníků prezenčně v Modré posluchárně, Celetná 20, Praha 1 a neomezeně pro veřejnost ve formě on-line přednášek. Přednášky humanitního zaměření se konají vždy ve středu v čase od 17.00 do 18.30 hod. Jedinou výjimkou je přednáška 23. listopadu, která se uskuteční v budově Katolické teologické fakulty.


16. listopadu – Pedagogická fakulta: Úskalí přechodu mezi střední školou a univerzitou: psychologické pojetí Středa 17.00 – 18.30 hod.

Přechod na univerzitu ze střední školy je pro mladého člověka velkou životní změnou, přináší mnoho příjemných zážitků, ale taktéž náročné chvíle. Jedná se o vstup do nového prostředí, často potřebu navázat nové kontakty, přijmout nové zodpovědnosti. Zároveň se proměňují vztahy s blízkými, ať už se jedná o rodiče či o dosavadní spolužáky.  Změna prostředí a vztahů a nové akademické nároky mohou vest k nejistotě o svých schopnostech, váhání o dalším směřování, a v některých případech i k zážitkům jako je vyhoření. V přednášce si představíme některé psychologické výzkumy, které se náročností přechodu mezi střední a vysokou školou zabývají a poskytneme i nějaké praktické tipy, jak se na tento pozitivně očekávaný, ale náročný proces připravit.

Přednášející: Mgr. Kateřina Machovcová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK, je psycholožka a působí jako odborná asistentka na Katedře pedagogiky, odborně se zaměřuje na témata jako je kvalita pracovního prostředí v akademické sféře, diverzita a přístup k vysokoškolskému studiu a kvalitativní výzkum.

Začátek akce 16. listopadu 2022 v 17:00
Konec akce 16. listopadu 2022 v 18:30
Organizátor Pedagogická fakulta