Novinky

Kroužky pro děti a studenty v Didaktikonu

Zajímá vás věda a chcete si vyzkoušet, jaké by to bylo studovat některý z oborů na Univerzitě Karlově? Ještě nevíte, jestli váš vysněný obor je pro vás ten pravý? Přihlaste se na kroužek a všechno si můžete vyzkoušet na vlastní kůži!

  • Kroužky začínají od října 2024

  • Lektoři a lektorky jsou z řad studentů a zaměstnanců Univerzity Karlovy

Kroužky pro žáky druhého stupně ZŠ


PŘÍRODOVĚDCI

Přírodovědecká fakulta nabízí kroužek všem zájemcům o živou i neživou přírodu. Během pololetí se seznámíš s vědeckými postupy ze všech vědních odvětví, která se na fakultě učí - biologie, chemie, geografie, geologie a ochrana životního prostředí. Prozkoumáš s námi, jaké živočichy najdeme v půdě, vyzkoušíš si chemické experimenty, podíváš se, jak se zpracovávají data pomocí starých map i moderních GPS přístrojů a spoustu dalšího. S námi se staneš přírodovědcem!


VESMÍRNÍ PRŮZKUMNÍCI

Sníš o tom stát se astronautem, raketovým inženýrem nebo vědcem, který bude zkoumat nejtajemnější zákoutí kosmu? A už víš kde a jak započít svou vesmírnou kariéru? Během kroužku se žáci druhého stupně základních škol seznámí s fakty, které by měl každý budoucí vesmírný objevitel znát a naučí se používat řadu nástrojů, které bude během své vesmírné kariéry používat. Ať už jde o 3D modelování, programování nebo využívání snímkovacích družic k průzkumu Země z oběžné dráhy. Vyjmenovat planety Sluneční soustavy už taky určitě umíš, ale co třeba vyjmenování exoplanet v soustavě TRAPPIST-1? Nastartuj svou vesmírnou kariéru už teď!


ANALOGOVÁ FOTOGRAFIE

Koukáš někdy na staré fotky a zajímá tě, jak je mohli udělat, když nebyly mobily? A proč jsou některé jen černobílé? V kroužku si ukážeme, jak udělat takové snímky i dnes. Naučíš se základy focení na analog a řekneme si, proč a jak to funguje. Zapracujeme taky v laborce a analogovými fotkami určitě překvapíš kamarády, příbuzné i sebe. Každý může buď používat vlastní vybavení, třeba po babičce nebo dědovi, nebo mu půjčíme nějakou analogovou klasiku.


HISTORICI

Zajímá a baví tě historie, ale nechceš se jen učit letopočty? Chceš si vyzkoušet, jak vypadá práce opravdových archeologů? Přenes se s námi o pár tisíc let zpátky a pojď si vyzkoušet práci archeologa pod vedením opravdových profíků z Filozofické fakulty. Navštívíme nejrůznějšími období od starověkého Řecko po český středověk, staneme se dočasným obyvatelem starověkého Egypta a poznáme středověkou kulturu, která se nakonec tolik nelišila od té dnešní. Během našeho dobrodružství se naučíš číst hieroglyfy, získáš dovednosti archeologů při vykopávkách a prozkoumáš období pravěku, starověku i středověku.


PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z MATEMATIKY

Přijímačky umí být pořádný stres, ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. A naštěstí pro tebe, u nás se můžeš připravovat s tou nejlepší. Vedoucí tohoto kurzu je z Matematicko-fyzikální fakulty, doučování se věnuje už spoustu let a matika ji vážně baví. Navíc je i hodnotitelkou testů CERMAT, takže přesně ví, na co tě připravit. Naučí tě, jak řešit typické úlohy u přijímaček a taky strategii, jak to celé v klidu zvládnout. Na tento kurz bude navazovat kurz od ledna 2025 do dubna 2025.


Kroužky pro studenty SŠ


ZDRAVOTNÍCI

Studium na lékařské fakultě je výzva! Přihlas se do kroužku, který vedou studenti pražských lékařských fakult, a zjisti, jestli je medicína pro tebe to pravé. Interaktivní formou ti přiblížíme různé oblasti zdravotnictví a odneseš si i praktické dovednosti, které uplatníš i v běžném životě. Ukážeme ti, že na lékařské fakultě se dají studovat i jiné obory než lékařství, a budeš mít jedinečnou příležitost ptát se na cokoliv, co tě zajímá.


FILOZOFOVÉ

Chceš rozvíjet své myšlení a diskutovat o filozofických otázkách důležitých pro současnost či budoucnost světa? Přijď k nám do Didaktikonu, kde si můžeš v inspirativním prostředí a pod vedením vyučujících a studentů z Filozofické

fakulty vyzkoušet, jak práce filozofů vlastně vypadá. Nabízeny budou otázky obecné, např.: „Co je pravda a jak ji můžeme poznat?“, otázky konkrétnější, např.: „Jak bychom se měli chovat k životnímu prostředí?“, ale i otázky týkající se veřejného života, např.: „Jak by měly být nastaveny hranice svobody slova?“.


Více informací naleznete zde.


Realizace projektu byla podpořena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.